Bezorger van PostNL in actie, bron: PostNL

Google verovert je huis

Het viel me direct op. Twee nieuwsitems naast elkaar op NOS.nl die perfect aangeven in welke tijd we leven. Het eerste bericht: ‘PostNL begint met weghalen brievenbussen’. Het tweede bericht: ‘Na je telefoon wil Google nu ook je huis veroveren.’

Door een verandering in de Postwet hoeft PostNL nu niet in een straal van 500 meter een brievenbus aan te bieden maar binnen een straal van 1000 meter. Dat scheelt. Uiteraard gaat alles in overleg met belangengroepen want we willen natuurlijk niet dat de ouderenbonden op hun achterste benen gaan staan. Voeg dit samen met het sluiten van 1500 postkantoren en je komt op een besparing van een slordige 30 miljoen uit. Lekker snoepje, dacht Bpost, maar de Zuiderburen verslikten zich en spuugden het zuurtje weer uit. Overigens, op pagina 9 blijkt dat de kwaliteit van de postbezorging achter uit is gegaan. Of deze ontwikkeling met minder brievenbussen kan worden gestopt, is nog maar de vraag.

Nee, neem dan de aankondiging dat Google de huiskamer overneemt. Dat is echt disruptie. De lancering van Google Home gaat gepaard met een filmpje van een gezin dat vroeger nog wel met elkaar zou praten. Nu praten ze tegen een device, dat slimme antwoorden geeft, muziek inschakelt of het licht aan doet. De interactie aan de ontbijttafel draait geheel om dit slimme apparaat van de internetgigant.

We krijgen minder brievenbussen en we hoeven niet meer met elkaar te praten. Wat leven we toch in een mooie tijd.

« Terug

Contact