Miljoenenbusiness met houtje-touwtje communicatie  

Op 31 augustus jl. sloot de transferwindow van het internationale voetbal. De apotheose van dit miljoenenbal is ieder jaar weer spannend. Clubs proberen op het laatste moment een speler binnen te halen en voetballers hopen op hun beurt ergens een verbeterd contract te krijgen. Onder druk wordt alles vloeibaar dus kan het zijn dat je het ene moment in Manchester speelt en het andere in Dortmund. De transfer die het meest in het oog sprong was degene die uiteindelijk niet doorging. Doelman De Gea van Manchester United zou naar Real Madrid gaan.

De deal was complex, mede vanwege het feit dat United een keeper van Real in de deal wilde betrekken. Alle betrokkenen lieten het op het laatste moment aankomen; de Spaanse deadline was 31 augustus om 23.59. Wat er precies mis ging in dat late uur is niet opgehelderd, maar feit is dat United de benodigde documenten te laat doorfaxte – inderdaad, faxen. Dit zou via het transfersysteem van de Fifa zijn gegaan. Real was niet meer in staat de documenten tijdig weer door te sturen naar de Spaanse voetbalbond. De Gea moest in Manchester blijven, waar hij prompt een nieuw contract kreeg aangeboden. Een bizarre ontknoping.

Wanneer je als aanbieder of gebruiker actief bent in Enterprise Information Management is dit toch een tenenkrommend verhaal. Het faxen van documenten, het ontbreken van tijdstempels, het wachten op handtekeningen; het is communicatie van het jaar nul. In een branche waarin de miljoenen je om de oren vliegen, moet het toch mogelijk zijn een portal in te richten waarin het uitwisselen van documenten gestroomlijnd is. Veel informatie kan van tevoren ingevoerd worden, gestandaardiseerd en gecentraliseerd. Er kunnen beveiligde koppelingen gerealiseerd worden met nationale bonden en met thrusted third parties (voor de bankgarantie). Tools voor een digitale handtekening kunnen eveneens uitkomst bieden. Alles kan geregeld worden. Schot voor open doel, maar wie geeft de voorzet?

« Terug

Contact