Versiebeheer kan verdraaid veel waard zijn

Of het nu gaat om de laatste (digitale) routekaart naar een vakantiebestemming of om het laatste jaarverslag van een multinational, je wilt er zeker van zijn de juiste en vooral laatste versie te hebben. Maar ben je daar altijd zeker van?

We gaan al een aantal jaren voor een skivakantie naar Tsjechië. In het noorden, zo tegen de Poolse grens, liggen enkele mooie, vaak besneeuwde, hellingen. Voordeel van Tsjechië is de relatief rustige route ernaar toe. In tegenstelling tot de wegen naar het zuiden, Oostenrijk en Zwitserland, is er in de richting van het oosten van Duitsland weinig drukte. Vanaf Dresden begint het grote vraagteken. Ik ben een paar jaar achter mijn zwager aan gereden die schijnbaar op basis van eigen kennis erin slaagde de meest toeristische route te nemen. Leuk, maar niet als er een halve meter sneeuw ligt.
Dit jaar trok ik mijn eigen plan. Ik legde de routes van mijn TomTom, van het navigatiesysteem van de auto zelf en die van de ANWB naast elkaar. Er kwam geen eensluidend antwoord. Ze zijn in die hoek van Europa druk met het aanleggen van wegen. Als een geplande autoweg daar klaar is, kan je dat zo een half uur schelen. Ik heb een poging gewaagd om de voortgang van de wegenbouwers aldaar te volgen via Google Streetview. Wat je veel zag is een beeld van een rotonde waarvan twee van de vier afritten dicht zijn. Weg niet af dus. Maar hoe oud zijn die beelden van Google? Ik kon het niet achterhalen. Uiteindelijk ben ik gewoon op mijn mannelijke intuïtie naar de plaats van bestemming gereden. Dat werkt altijd.

De vraag die voorligt is: wat is de juiste versie van de waarheid? Wat is die laatste versie? Ik durf te wedden dat de CEO van Shell wel zeker wilde weten dat hij de laatste versie van de jaarcijfers van BG Group voor zijn neus had toen hij zijn handtekening zette onder een deal van 64 miljard euro. Versiebeheer, het klinkt zo basaal, maar het kan verdraaid veel waard zijn.

« Terug

Contact